Alege locația ta:
București
PROGRAMARE SERVICE

BOGDAN DOBRANICI, DIRECTOR DE VÂNZĂRI ȘI PILOT PROFESIONIST

 

El este Bogdan Dobranici, directorul nostru de vânzări SKODA, un coleg pe cinste și… pilot profesionist. Jonglează între job-ul de birou și circuit cu talentul și tenacitatea atât de utile în milisecundele limită de la volanul celor mai puternice mașini. Așadar, l-am rugat să împartă și cu noi, pentru voi, culisele vieții de pilot.

 

Pasiunea pentru mașini? Din copilărie!

 

Ca în orice poveste frumoasă, de succes, drumul e lung. Drumul lui Bogdan a început în copilărie: „am crescut la bloc, iar în weekend-uri stăteam pe lângă tatăl meu care meșterea la mașini. Copil fiind, îmi plăcea mult să-l observ, să înțeleg ce face, iar mai târziu să și conduc mașinile pe care le repara”. Atunci s-a instalat „microbul”, așa cum îl numește Bogdan.

 

Debutul în pilotaj… cu SKODA și SEAT

 

Lucra la Avia Motors când, împreună cu doi colegi, Lucian Vișan și Andrei Mitrașcă, a început să frecventeze etape de raliu și de coastă. Zumzetul motoarelor, atmosfera parcului de service și adrenalina pură l-au făcut să-și dorească să concureze măcar o dată. Așa că, în 2012 a debutat împreună cu Andrei Mitrașcă, și el tot pilot, la Campionatul Național de Viteză în Coastă. SKODA și SEAT au fost primele mașini de curse care i-au găzduit pasiunea debutantă.

 

În 2015 pilotajul se transformă din pasiune în carieră, prin colaborarea cu Smart Driving, școală renumită de conducere defensivă și de pilotaj.

 

Din culisele de instructor de pilotaj defensiv

 

Piloții au întotdeauna povești și lecții bune de împărtășit. Bogdan ne dezvăluie deseori situații la care ia parte din postura de instructor.

 

„Abia după ce își cumpără o mașină foarte puternică, oamenii realizează că permisul de conducere este insuficient pentru a le conduce”.

 

Așadar, se pare că acesta e unul dintre motivele pentru care majoritatea apelează la astfel de cursuri. Achiziții mai puternice decât abilitățile la volan. Din postura de pilot, Bogdan se bucură că poate împărtăși din cunoștințele lui pentru un strop în plus de siguranță la volan.

„Cea mai frecventă întrebare pe care o primesc? Cât prinde mașina asta în linie dreaptă?”

Se pare că oamenii sunt pasionați de viteză, așa cum o văd în filme. Când intră în virajele strânse ale circuitului, însă, majoritatea cursanților uită de „performanțele mașinii” și se concentrează pe abilități tehnice de control al volanului și-al vitezei. 🙂 #winwin

 

Ce ne învață pilotul în plus față de școala de șoferi?

 

Dacă permisul de conducere este tortul, un curs de pilotaj defensiv este cireașa de deasupra. Adaugă acele cunoștințe pe care în școlile de șoferi instructorii nu le aprofundează.

 

„Din păcate, în școlile de șoferi nu se pune accent pe siguranță, pe poziția corectă la volan, pe frânări, evitarea subvirării sau a supravirării…”

 

Ce-i drept, acestea sunt noțiuni pe care un novice, cu permisul de conducere proaspăt obținut, nu le află la școala de șoferi. Siguranța la volan se obține cu timpul, cu experiență în trafic, însă cunoștințele teoretice aprofundate de cele practice, pe traseu, alături de un pilot, pot fi decisive în situații reale din trafic.

 

„Unul din exercițiile mele preferate și cu impact major asupra cursanților este cel de frânare. Aici cursanții au ocazia să testeze, practic, de ce distanță ai nevoie pentru a frâna cu 60 km/h și cu 80 km/h, iar apoi să compari cele două cifre. De cele mai multe ori, șocul survine pentru că realitatea o știm cu toții: la noi se circulă deseori cu 80 km/h în localitate, în ideea că putem frâna în condiții de siguranță. După acest exercițiu, părerile cursanților se schimbă, iar limita de 50 km/h din interiorul localităților devine mai

plauzibilă 🙂 ”

 

Meseria lui Bogdan deschide ochi, perspective, inoculează abilități noi și transformă viziuni. Caii putere de sub capotă i-a transformat în forță pură și în viața de zi cu zi: Bogdan își construiește, momentan, propria mașină de curse, cu care își dorește să participe la o etapă de raliu, alături de soția lui.

 

Noi îi urăm baftă de pe acum, căci știm că duce la bun sfârșit ce-și propune! 🙂